Köszöntünk a Nizita Szappan- és NemezMűhely WebShopban!

 2020 Július 9. 00:54:09

Hírlevél

A szépségápolás nemcsak abból áll, hogy kozmetikumok segítségével előnyösebbé tesszük megjelenésünket. Azt is jelenti , hogy az egészséges megjelenés érdekében különleges figyelmet fordítunk testünkre. A legjobb eredményt természetes készítmények használatával érhetjük el, amiben alapvető szerepük lehet az illóolajoknak.
Bőrünk tükrözi testünk általános egészségi állapotát, a helyes bőrápolás viszont kihat egészségünkre, életkedvünkre. Testünk külvilággal érintkező része folyamatos külső hatásoknak van kitéve; ezek nagy része nem túl kedvező, sőt – különösen nagyvárosokban – egyenesen káros a bőrünknek. A bőr pórusain át sok minden felszívódhat szervezetünkbe, így például a légköri szennyeződéseket nem csupán belélegezzük, de ezek bőrünkön keresztül is bejuthatnak.

A különösen száraz környezet hosszú időn keresztül képes elvonni bőrünkből a létfontosságú nedvességet. Az éghajlati viszonyok szintén szerepet játszanak bőrünk egészségi állapotában. Faggyúmirigyeink természetes olajat választanak ki, amely vékony zsírréteget képez bőrünk felszínén, ami csökkenti a párolgást és antibakteriális hatása van.
Arcbőrünk állapotán az illóolajok alkalmazása sokat javíthat. Konzerváló hatásuk miatt az ősi civilizációk balzsamozásra használták ezeket. A legjobb hatás eléréséért feltétlenül győződjünk meg arról hogy a bőrápolásra használt illóolaj tiszta, s nem szintetikus módon állították elő. (éppoly fontos, hogy mit teszünk a bőrünkre, mint az, hogy mit eszünk)
A valódi illóolajokat töménységük miatt nem szabad közvetlenül a bőrre alkalmazni, ez alól csak a levendula kivétel, a többi olajat minden esetben keverjük el egy jó minőségű bázisolajjal. A bázisolajok megkönnyítik az illóolajok testünkbe való jutását. Természetes zsíros savakban gazdagok és többféle vitamint tartalmaznak, például A- és E- vitamint, amelyek tápláljk, simává, fiatalossá teszik bőrünket. (egy másik cikkben részletezzük ezeket is tulajdonságaik alapján)


 

A használt mennyiség kiválasztása is nagyon lényeges, ezért feltétlen fontos, hogy használatuk előtt az egyes illóolajokról megfelelőképpen tájékozódjunk. A citromfű például hatásos az ekcémánál és más bőrbetegségeknél, de csak kis mennyiségben szabad használni, különben ellenkező hatást érhetünk el vele, s bőrirritációt okozhat. Sok illóolaj dezodoráló hatású. Ilyenek a bergamott, a ciprus, a boróka, a levendula és a narancsvirág.
Sok minden irritálhatja bőrünket, többek között a stressz, antibiotikumok használata, étel-allergia, étel-adalékanyagok, a rendkívüli időjárás-változás, vegyszerek, mosószerek és más szintetikus termékek. Egyaránt fontos a probléma okának kiderítése és a bőr kezelése.


erzekenybor

 

A teljesség igénye mellett a héten megjelentetem még az alkalmazható illóolajokat további bőrbetegségek kapcsán is. De nem szeretném, hogy itt túl sok információ kerüljön megjelenítésre.
A rosaceás bőr esetében kiemelten fontos, hogy az amúgy is érzékeny bőrünk kímélése végett kerüljük az alkoholt, a szintetikus vegyszereket és a lanolint tartalmazó kozmetikai készítményeket.
rosacea


Igényeinknek megfelelő természetes krémet mi magunk is előállíthatunk. A frissesség biztosítása érdekében ajánlatos kis mennyiségben elkészíteni. (Ne feledjük, ha az illóolajat bázisolajjal összekeverjük, gyógyhatása körülbelül három hónap múlva megszűnik) Miután oly sok olaj közül választhatunk, ajánlatos az összetételen alkalomról alkalomra kicsit változtatni. A krémet mindig légmentesen záródó tégelyben tartsuk, lehetőleg hideg helyen.
KÖNNYEN ELKÉSZÍTHETJÜK SAJÁT ARCTISZTÍTÓ ÉS HIDRATÁLÓ KRÉMÜNKET :
• 20 ml (2 kávéskanálnyi) mandulaolaj (hidratáló krémnél hatásosabb 5 ml avokádóolaj és 15 ml mandulaolaj keveréke)
• 2 evőkanál méhviasz,
• 20 ml desztillált vagy forrásvíz és
• 8 csepp illóolaj felhasználásával.
Az olaj és a méhviasz arányán változtathatunk, attól függően, milyen sűrű krémet akarunk kapni.

Legközelebb a fürdő alkalmazásáról is fogok írni.

Köszönöm figyelmeteket!

Telkes Heni / Nizitá Szappanműhely

Forrás: Aromaterápia készlet című könyv, SubRosa Kiadó, Budapest, 1994. 

Képforrás: www.gyogynovenysziget.hu

Oldal ajánlása ismerősnek

Az ön neve: *
Az ön email címe: *
Címzett neve: *
Címzett e-mail címe: *
Üzenet: